Fargesia (bambus)

Bambus giver din have mere atmosfære. Den er vinterhårdfør og har lette, grønne blade året rundt, som duver smukt i vinden med en beroligende lyd. Hvis du gerne vil have en smuk bambushæk, anbefaler vi at du anskaffer bambussorten Fargesia, som ikke breder sig. Fargesia-hækken er meget pålidelig, og kræver meget lidt vedligeholdelse. De fleste bambussorter er vinterhårdføre. Og nogle kan bliver op til 5 meter høje. Sorterne, som vi sælger, kan bliver 2 til 3 meter høje. Hækken kan holdes under kontrol med beskæring.

Fargesia (bambus)

Dit privatliv er sikret med den hurtigt voksende og vinterhårdføre bambus. Planten breder sig ikke. Den danner ikke udløbere under jorden, og er derfor ingen trussel mod belægningen, havedammen og naboens have. Det er beroligende at vide. De nye skud vokser op af jorden tæt på moderplanten. Kort sagt er bambus Fargesia ideel som hæk.

Sorter

Hos Hækplanter Heijnen fås forskellige sorter af bambushækplanter, som ikke breder sig.

Fargesia Jiuzhaigou – denne Fargesia kaldes også rød bambus. I solen ændrer stokkene langsomt farve fra grøn til gulorange for til sidst at få en pragtfuld dybrød farve. Bladene kan krølle sammen og ændre farve om vinteren, men planten får nye blade om foråret. Den kan blive 2 til 3 meter høj.

Fargesia Murieliae Jumbo – denne bambus har fine, lysegrønne blade, som giver stor nydelse. Fargesia-hækplanten giver dig en beroligende fornemmelse. Umiddelbart lyder navnet ’Jumbo’ som om, det er en af de højeste sorter, men det er ikke tilfældet. Den bliver maksimalt 3 meter høj.

Fargesia Murieliae Simba – måske nok den smukkeste bambussort med sin tætte, kompakte buskede vækst, stærkgrønne stokke og nedad hængende blade. Simba er den mindste sort, som maksimalt bliver 2 meter høj.

Fargesia Nitida – de smalle, grågrønne blade gør den buskede Fargesia helt speciel. Jo ældre planter bliver, jo mere blålilla bliver stokkene. Utrolig smukt. Fargesia Nitida bliver maksimalt 3 meter høj.

Denne bambusplante, som ikke breder sig, stammer fra bjergene i Kina, og kan genkendes på de ganske tynde stokke og fine blade. Flere bambussorter er vinterhårdføre. Det er også nødvendigt her i Vesteuropa. Fargesia er en pryd både i haven og parken.

Hvorfor vælge en bambushæk?

 • Fargesia er en smuk plante.
 • Den vokser hurtigt, men breder sig ikke. Du kan meget hurtigt nyde privatlivet, som hækken giver.
 • Planten er velegnet til beskæring. Det er dog ikke nødvendigt at beskære den.
 • Bambus er vinterhårdfør.
 • Den er meget robust og holder i lang tid.
 • Den passer i enhver have, til enhver atmosfære, og ved ethvert hus.
 • Blot synet af bambus virker beroligende, men helt sikkert når du sidder i haven. Bladenes raslen i vinden udsender nemlig en behagelig lyd.

Hvornår er det bedste tidspunkt at plante en Fargesia?

Det er bedst at plante de fleste bambussorter på det tidspunkt, hvor frosten har forladt jorden, dvs. omkring slutning af februar/begyndelsen af marts indtil sent på efteråret. Hvis den plantes sidst på efteråret, skal rødderne beskyttes med et lag af blade eller strå.

Sådan plantes en bambushæk

 1. Fjern ukrudt fra plantestedet.
 2. Grav en bred og dyb rende. Tip: Spænd en snor mellem to stokke, inden du begynder at grave.
 3. Sørg for at jorden er godt løs.
 4. Bland den løse jord i renden med havekompost.
 5. Sæt bambusene i deres potter langs rende der, hvor hver plante skal plantes. Er du tilfreds med fordelingen? Fjern potterne, og sæt planternes rodklump i vand. Placér dem derefter i renden.
 6. Rodklumpens øverste kant skal flugte med jordoverfladen.
 7. Fyld renden med jord, og tryk godt.
 8. Vand generøst i den første tid. Der skal vandes regelmæssigt, hvis det ikke regner meget. Det giver god rodkontakt med jorden. Det er vigtigt, at rødderne ikke udtørrer.

Tips

Når du vander, er det bedre af og til at gøre jorden drivvåd i stedet for at vande lidt hver dag. På grund af sin brede vækst egner Fargesia sig kun til brede hække. Bambus er ikke egnet til smalle, lave hække. Til det formål er det bedre at anskaffe en anden sort hækplante.

Fargesia trives i al slags jord, men er sensitiv over for blæst. Den kan ikke plantes hvor som helst. Bambus vokser bedst på et sted, hvor den er beskyttet mod blæst fra nord og øst. Bambushækken trives rigtig godt i humusrig jord med god dræning. Den holder ikke af for tør eller for våd jord. Det skal du være opmærksom på.

Placering

 • Fargesia trives bedst på et sted med fuld sol eller halvskygge.
 • Brug 1 plante pr. løbende meter eller 3 planter pr. 2 meter. Har du ikke så meget tålmodighed? Så plant 2 bambus pr. meter.
 • Plant bambussen lidt lavere end plantestedets jordoverflade.

Råd og pleje

 • Det er bedst at beskære Fargesia i maj eller juni.
 • Bambus holder af humusrig jord. Inden plantning skal jorden forberedes med havekompost. Du kan gøde med organisk gødningsstof i granulatform.
 • Det er meget vigtigt, at unge bambusplanter vandes tilstrækkeligt. Plantens rodklump skal sættes i vand inden plantning, så den er drivvåd ved plantning. Planterne skal regelmæssigt vandes, hvis det ikke regner eller kun regner lidt efter plantning.

Kendte bambussygdomme

Fargesia er en robust plante. Den er kendt for stor sundhed. Den angribes sjældent af (skimmel)sygdomme eller skadedyr.

Fordele og ulemper ved Fargesia

Fordele

 • Bambusplanten er velegnet til beskæring.
 • Den er ikke krævende i forhold til jordbund.
 • Hækplanten trives bedst på et sted med sol eller halvskygge.
 • Planten er ikke special sensitiv over for sygdom og skadedyr.
 • Fargesia er meget robust og hårdfør.

Ulemper

 • Planten skal beskyttes mod blæst fra nord og øst.
 • Den holder ikke af våde ’fødder’. Så vær opmærksom på ikke at give for meget vand.
 • Bambus er ikke egnet til lave eller smalle hække.

Konklusion

Bambus er en smuk plante, som er nem at kombinere med andre planter, og passer derfor i enhver have. Fargesia har beroligende egenskaber, så du kan slappe dejligt af i din have.

Er du overbevist om, at bambus er en plante for dig? Så bestil den med det samme. Vi sender hurtigt din bestilling, så du kan straks kan nyde denne smukke plante. Har du spørgsmål? Så er du velkommen til at kontakte os.