Bambus

Vil du gerne skabe mere stemning i din have? Så bør du vælge bambus. Det er en flot plante, som giver din have noget ekstra. Og bladene laver en beroligende lyd, når de svajer i vinden. Og en anden fordel ved bambusplanter er, at de ikke kræver megen pleje, de er vinterhårdføre, og bladene er grønne i lang tid.

Bambus, som spreder sig, og bambus, som ikke spreder sig

Bambus kan inddeles i to grupper: Bambus, som spreder sig, og bambus, som ikke spreder sig. Alle bambusplanter har sideskud – de går også under det vanskelig navn rhizomer – under jorden. Væksten af de bambusarter, som ikke spreder sig, er koncentreret i en klump.
Sideskuddene på de arter, der spreder sig – furebambus eller Phyllostachys – kommer op over jorden langt længere væk fra den oprindelige plante. Hvis du er interesseret i en bambus, som spreder sig, så anbefales det at begrænse den. Ellers vokser den hurtigt ud under fortovet, ind til naboerne og ud over hele haven. Og det vil du jo ikke. Vi anbefaler at fjerne de uønskede sideskud i vækstsæsonen. Noget andet, der er værd at vide: Jo højere temperaturen er, desto mere spreder en bambus sig. Så det skal der tages højde for.

Bambustyper

Vi sælger mange typer bambus, både nogen, der spreder sig, og nogen, som ikke spreder sig. Herunder er der en oversigt over nogle af de typer, som vi sælger.

Bambusplanter, som ikke spreder sig

Fargesia Jiuzhaigou denne Fargesia kaldes også rød bambus. Solen får stænglerne til at skifte farve fra grøn til gullig orange, og derefter får de flot rød farve. Planten kan blive 2 til 3 meter høj.
Fargesia Murieliae Jumbo – du vil få glæde af denne bambus med dens fine lysegrønne blade. Denne bambusplante giver ro. Navnet Jumbo antyder, at denne bambus bliver meget høj, men det er ikke tilfældet. Den bliver maksimalt 3 meter høj.
Fargesia Murieliae Simba muligvis den mest yndefulde bambusart på grund af dens fulde, kompakte og buskede vækst og dens lysegrønne stængler og nedhængende blade. Simba er den mindste art. Den bliver ikke mere end 2 meter høj.
Fargesia Nitida de smalle, grågrønne blade falder straks i øjnene på denne bambusart. Jo ældre denne buskede plante bliver, desto mere blålilla bliver stænglerne. Det er rigtigt flot. Fargesia Nitida bliver maksimalt 3 meter høj.

Bambusplanter, der spreder sig

Phyllostachys Aurea – med de gyldne stængler er det en flot bambus at have stående i haven. Der er en flot kontrast mellem de gyldne stængler og de gulgrønne blade. Denne bambus bliver ca. 5 til 6 meter høj.
Phyllostachys Bissettii – denne bambus har tykke blågrønne stængler, som bliver grågrønne med tiden. Bladene er små og lysegrønne. Den kan blive mellem 5 og 8 meter høj. Det er en stærk plante, der klarer sig rigtigt godt i haven.
Phyllostachys Nigra – mange siger, at dette er den flotteste bambus. Det skyldes dens glansfulde sorte stængler. Denne bambus er imponerende, og dens fine blade sidder på lange, yndefulde stængler, som hænger en smule ned. Den sorte bambus bliver ca. 5 meter høj.

Hvor kommer bambus fra?

Bambusplanterne, der ikke spreder sig, stammer fra Kinas bjerge. De har tynde strå og fine blade. Phyllostachys, som er den variant, der spreder sig, stammer oprindeligt fra et stor område fra Himalaya til Japan.

Hvorfor bør man vælge en bambusplante eller en hel bambushæk?

  • Bambus sørger for ro i haven.
  • Det er en flot plante.
  • Den vokser normalt hurtigt. Så det varer ikke længe, før man ikke længere kan kigge ind i haven.
  • Planten kræver minimal pleje.
  • Men hvis du vil beskære din bambus, kan du sagtens gøre det.
  • De fleste bambusplanter er vinterhårdføre.
  • Planten er stærk og holder længe.

Hvornår er det bedste tidspunkt til at plante en bambus?

De fleste bambusplanter kan plantes ud efter frostperioden. Det vil sige omkring slutningen af februar/begyndelsen af marts. Udplantningsperioden går til sent ud på efteråret. Når du det ikke før den sidste efterårsmåned? Så skal plantens rødder beskyttes med et lag halm eller blade. Det er altid en god idé at beskytte rødderne med dette lag de første par år, når det fryser.

Hvordan planter man en bambushæk?

  1. Fjern alt ukrudt fra jorden, hvor bambussen skal plantes.
  2. Grav en bred og dyb rende. Tip: spænd et reb ud mellem to pinde, inden du begynder at grave. På den måde kan du være sikker på, at hækken bliver lige.
  3. Løsn jorden i renden godt med en skovl.
  4. Bland den løse jord i renden med kompostjord.
  5. Stil bambussen i potterne ved siden af renden, lige netop der, hvor den skal plantes. Er du tilfreds med opstillingen? Fjern potterne, dyp bambusplanternes rodklumper i vand, og stil dem derefter i renden.
  6. Sørg for, at den øverste del af rodklumpen er på niveau med jordoverfladen.
  7. Fyld renden op med jord, og tryk jorden godt sammen.
  8. Giv mere end nok vand i det første stykke tid. Hvis det ikke regner meget, er det vigtigt at gøre det regelmæssigt. På den måde vokser rødderne godt ned i jorden. Det er vigtigt ikke at lade rødderne tørre ud.
  9. BEMÆRK: Hvis du har plantet en bambus, som spreder sig, så skal du også anbringe en rodbarriere med det samme. Hvordan? Grav en grav, og anbring rodbarrieren lodret i jorden. 5 centimeter over og ca. 55 centimeter under jorden. På den måde kan du holde styr på din Phyllostachys.

Tip

Sørg for at gøre jorden rigtigt drivvåd én gang, når du vander planten. Det er bedre end at give den en lille smule vand hver dag.
Bambusplanter, der ikke spreder sig, bliver temmelig brede. Derfor egner de sig kun til brede hække. Hvis du vil have en smal eller en lav hæk, så skal du ikke vælge denne type bambus. Så er det bedre at vælge en anden hækplante.
De bambustyper, som vi sælger, skal stå i alle jordtyper. De klarer sig i princippet godt overalt. Men vær opmærksom på, at planten er følsom over for blæst. Så den kan ikke placeres overalt. Det er bedst at placere den et sted, hvor den er beskyttet mod vind fra nord og øst.
Bambushække klarer sig godt i humusrig jord med god gennemstrømning. Planten kan ikke lide for tør jord, men den kan heller ikke lide alt for våd jord. Det skal der tages højde for. Hvis du kontrollerer jorden med jævne mellemrum, kan du styre fugtigheden.

Placering

  • Bambus vil helst stå helt ude i solen eller halvt i skyggen.
  • Plant 1 plante pr. løbende meter eller 3 planter pr. 2 meter. Vil du gerne have en tæt hæk hurtigt? Så skal du plante 2 bambusplanter pr. meter.

Råd og pleje

  • Det er bedst at beskære planter, der ikke spreder sig, i maj eller juni. Planter, der spreder sig, skal beskæres i august eller september.
  • Står bambussen i humusrig jord? Der klarer den sig bedst. Er der ingen humus i jorden? Så skal du klargøre jorden med kompostjord inden udplantningen. Du kan gøde planten med organisk gødning.
  • Sørg for at vande den tilstrækkeligt. Det er meget vigtigt, når bambusplanten er ung. Det er bedst at dyppe rodklumpen i vand, inden den stilles i jorden. Hvis det (næsten) ikke regner i tiden efter udplantningen, skal planten vandes regelmæssigt.

Kendte problemer med bambusplanter
Bambusplanten har en fordel – den er stærk. Takket være dens gode helbred har den (næsten) ingen problemer med (skimmel)sygdomme og skadedyr.

Fordele og ulemper ved bambus

Fordele

  • Det er ikke nødvendigt at beskære planten.
  • Men hvis du vil, kan du sagtens gøre det.
  • Planten bliver hurtigt tilfreds med den type jord, den står i.
  • Bambus vil helst stå i solen eller halvt i skyggen.
  • Planten er ikke særligt følsom over for sygdomme og skadedyr.
  • Bambus er en meget stærk plante og holder derfor i lang tid.
  • Fargesia-arterne spreder sig ikke.

Ulemper

  • Bambus skal beskyttes mod vind fra nord og øst.
  • Den kan ikke lide at have våde rødder. Sørg for, at den ikke får for meget vand.
  • På grund af plantens størrelse og hurtige vækst egner bambus sig ikke til smalle eller lave hække.
  • Phyllostachys-arterne spreder sig. Du skal beskytte resten af haven, terrassen og naboerne med en rodbarriere.

Konklusion

Som du har læst, er bambus en flot plante. Den er god at kombinere med andre planter, buske og blomster. Bambusplanten udstråler ro. Det er perfekt, hvis du gerne vil slappe af i haven. Hvis du ikke har lyst til så meget arbejde, så er det nok en god idé at vælge en Fargesia i stedet for en bambusart, der spreder sig. Synes du, at de arter, der spreder sig, er flottere, og har du ikke noget imod at skulle træffe nogle ekstra forholdsregler? Så er en Phyllostachys naturligvis også et rigtigt godt valg. Valget er op til dig.
Hvis du allerede har besluttet dig, så kan du bestille bambusplanten med det samme. Er du i tvivl, eller har du spørgsmål? Så er du velkommen til at kontakte os. Vi hjælper dig gerne på dit eget sprog.