Citrustræ (citrontræ)

Citrustræet (citrontræet) er en virkelig populær plante. Det findes overalt i verden. Og med god grund. Planten har et flot og frodigt udseende, og den blomstrer fra foråret til langt ud på sommeren. Blomsterne dufter dejligt, og frugterne – som er fulde af vitaminer – er spiselige. Citrontræet kan plantes ud i jorden på varme steder. Generelt anbefales det dog at lade planten stå i en potte, krukke eller bakke, fordi den ikke kan lide frost.

Citrustræ

Citrustræet kræver ikke megen pleje. I tilfælde af hård frost skal planten stilles et beskyttet sted. Hvis du stiller planten et varmt sted om vinteren, kan du plukke frugter hele året rundt. En ting det er vigtigt at gøre, er at beskære citrontræet i september eller oktober. På den måde holder planten formen og er klar til den næste vækst- og blomstringsperiode.

Vi sælger blandt andet følgende typer citrustræer:

Citrus Aurantifolia Lime Verde – en populær plante, som også er kendt under navnet Citrus Aurantifolia eller limetræ. Limefrugterne – på størrelse med mandariner – på dette træ er mere lækre end dem, man kan købe i supermarkedet. De har masser af smag og er mere syre. Blomsterne dufter dejligt, og din terrasse eller altan bliver en smule tropisk.
Citrus Clementinedenne plante, som også kaldes klementintræ, er et godt valg til din terrasse eller altan. Ikke kun fordi den er flot og eksotisk, men også på grund af de duftende blomster og de spiselige frugter, som er saftige og let syrlige. De er en smule større end mandariner og mindre end appelsiner. De fleste lader frugterne hænge til pynt.
Citrus Fortunella Kumquaten flot og eksotisk plante og et godt valg til din terrasse eller altan. Planten har tre andre navne: Guldorange, Citrus Kumquat og Citrus Fortunella Margarita, og den får flotte hvide blomster. Og derefter bærer den aflange appelsinagtige frugter. De kan spises helt. De er en ægte smagssensation, fordi skallen er så sød, og frugtkødet er så surt.
Citrus Hystrixmed dens gulgrønne frugter og de dobbelte grønne og glansfulde blade er det en flot plante, som også går under et andet navn: Kaffir lime. Papedaerne, som frugterne hedder, er fulde af C-vitamin. De er sure, en smule bitre og samtidigt frugtige. Og de kan bruges på samme måde som limefrugter. Bladene kan også spises. Hvis man tørrer dem og knuser dem, kan de bruges som krydderi.
Citrus Limonde gule frugter – som vi også kalder citroner – og det flotte udseende gør denne plante (dens latinske navn er Citrus Limonia) meget populær over hele verden. Og et andet pluspunkt er, at man kan spise citronerne, og de er også virkelig sunde.
Citrus Mitis Calamondin – som også kaldes calamondintræ, er en krydsning mellem planterne Citrus Fortunella Kumquat og Citrus Mandarino (mandarintræ). Det får orange frugter, som minder om mandariner. De kan spises, men de er temmelig sure. Smagen kan sammenlignes med en blanding mellem citroner og appelsiner.
Citrus Reticulatadette træ, som også kaldes Citrus Mandarino eller mandarintræ, findes overalt i verden. Og det er ikke så mærkeligt, for det er en flot plante, som giver haven, terrassen eller altanen et strejf af farve. De hvide blomster dufter dejligt, og man kan spise mandarinerne, men de er mere til pynt.
Citrus Sinensisdette populære appelsintræ, som det også kaldes, bærer ud over de hvide blomster med den dejlige duft også knaldorange appelsiner om foråret. Man kan spise dem, men pas på, for de er en smule sure eller bitre. De er mest til pynt.

Hvor kommer citrustræet fra?

Citrustræet stammer oprindeligt fra det sydøstlige Asien og hører til planteslægten Citrus. Træet er blevet dyrket i mere end 4.000 år. Det gør det til en af de ældste dyrkede afgrøder i verden. Europæerne opdagede først citrontræets skønhed omkring det sekstende århundrede.

Hvorfor bør man vælge et citrustræ?

 • Citrustræet er en flot plante. Planten er et godt valg til haven.
 • Blomsterne dufter dejligt, og frugterne er spiselige. De er meget sunde.
 • Denne plante giver din have, terrasse eller altan et strejf af noget eksotisk. Du vil føle dig som om, du er på ferie et fjernt og varmt sted.
 • Den kræver ikke megen pleje eller pasning.

Hvornår er det bedste tidspunkt til at plante et citrustræ?

Citrustræer kan plantes ud til enhver tid hele året rundt. Det skyldes, at planten ikke kan blive stående udenfor om vinteren, men i stedet skal stilles et varmt og beskyttet sted.

Hvordan planter man et citrustræ?

I en potte, en bakke eller en krukke

 • Find et godt sted i haven, på terrassen eller på altanen.
 • Vælg en rummelig bakke, potte eller krukke. Så planten og dens rødder har plads til at vokse. Du kan isolere den hele vejen rundt med boblefolie på indersiden. Og lav et par huller i bunden af potten eller bakken. Kom et tykt lag hydrogranulat i bunden af potten, og fyld den op med særlig middelhavsjord.
 • Tag citrontræet ud af plastikpotten, dyp rodklumpen i vand, og stil den derefter i jorden.
 • Den øverste kant af rodklumpen skal være på niveau med jorden.
 • Fyld op med middelhavsmuld, og tryk den sammen.
 • Giv træet rigeligt med vand i det første stykke tid. Især hvis det ikke regner meget. På den måde vokser rødderne godt ned i jorden. Sørg for, at overskydende vand kan løbe væk.

Tip

Stil citrustræet et lyst og beskyttet sted, hvis det fryser. Det skal helst også være lidt varmt.
Hvis du flytter planten, skal du være forsigtig med temperaturforskelle. Lad planten vænne sig langsomt til et varmere eller koldere sted.

Placering

 • Om sommeren er citrustræet rigtigt flot på terrassen eller altanen. Om vinteren skal planten stå et beskyttet og varmt sted med masser af lys.
 • Undgå at stille planten udenfor for tidligt, for den kan ikke lide kolde nætter. Stil derfor først planten udenfor fra midten af maj måned.
 • Stil planten halvt i skyggen på terrassen eller altanen. Planten behøver ikke hele tiden at stå direkte i solen. Selvom man godt kunne tro det, fordi det er en tropisk plante.
 • Planten skal stå i næringsrig og fugtig jord.
 • Et citrustræ kan også bruges som stueplante. I så fald skal du sørge for, at overskydende vand kan løbe ud af bunden, men stil underskål under potten.

Råd og pleje

Vanding
Citrustræet er vant til skiftevis vådt og tørt vejr. Så den jord, som planten står i, må ikke være for fugtig. Stik fingeren ca. 5 centimeter ned i jorden. Hvis det er tørt, så skal planten have lidt vand.
Sørg for, at overskydende vand kan løbe væk. Lav huller i bunden af potten, krukken eller bakken. Planten kan nemlig ikke lide at have våde rødder. Så er der risiko for, at rødderne rådner.
Planten kan ikke lide iskoldt vand, så den skal vandes med lunkent vand.

Beskæring
Citrustræet skal beskæres, så det holder formen, når det vokser. Det anbefales at foretage beskæringen efter blomstringen. Omkring september/oktober.

Gødning
Gød træet med en god portion kvælstofrig og kalkfri gødning om sommeren. Det vil planten være taknemmelig for.

Kendte problemer med citrustræer

Skadedyr
Citrontræet kan have problemer med edderkoppemider, uldlus, skjoldlus og bladlus.Du kan bekæmpe disse skadedyr med specialmidler, som fås i havecentre eller byggemarkeder.

Gule blade
Hvis bladene bliver gule, kan det skylde for meget vand. Eller det kan skyldes for meget kalk i jorden eller for meget kalk i vandet. Det kaldes også klorose. I så fald er det en god idé at bruge regnvand.

Fordele og ulemper ved citrustræet

Fordele

 • Planten er nem at pleje.
 • Den bærer duftende blomster om foråret.
 • Efter blomsterne bærer den lækre og sunde frugter.

Ulemper

 • Planten kan ikke tåle megen frost. Derfor er det bedst at lade planten stå i en potte, en bakke eller en krukke.
 • Citrustræet vil helst ikke stå i våd jord.
 • Om vinteren skal planten flyttes til et varmt og beskyttet sted. 
 • Den kan have problemer med edderkoppemider, uldlus, skjoldlus og bladlus.

Konklusion

Kan du godt lide flotte, eksotiske og blomstrende planter, som er nemme er pleje, og som bærer spiselige frugter? Så bør du vælge et citrustræ eller citrontræ.
Bestil denne fantastiske plante nu. Du vil blive begejstret over dens flotte udstråling og de flotte blomster. Har du flere spørgsmål? Så er du velkommen til at kontakte os. Vi hjælper dig gerne på dit eget sprog.