Palmer (palmetræer)

Svajende palmer, sol, vand og strand. Den ultimative feriefornemmelse. Hjemme hos dig selv. For en iøjnefaldende palme i haven giver den et behageligt middelhavslook. Du vil føle dig som om du er i varmt land langt væk. Ud over dens flotte udseende er planten også nem at pleje.

Palmer

Palmer kan stå direkte i jorden. Men de klarer sig også fint, hvis du stiller dem i en potte, krukke eller bakke. Hvis de ikke står direkte i jorden, er de følsomme. Så skal du passe ekstra på. Hvis det bliver meget koldt, skal planten pakkes ind i et fleecetæppe eller et træovertræ, og den skal stilles et beskyttet og helst også frostfrit sted.

Vi sælger blandt andet følgende typer palmer:

Chamaerops – det er den eneste palmeslægt, som stammer fra Europa. Den er mindre end andre palmer, og den kaldes derfor også for europæisk dværgpalme. Palmen har et eksotisk udseende, og den er vinterhårdfør ned til -10 °C.
Chamaerops Vulcanomed dens kompakte størrelse giver denne palme din have et eksotisk udseende. Den kan plantes direkte i jorden eller stilles i en potte. Den er vinterhårdfør ned til ca. -10 °C. Den kompakte europæiske dværgpalme kræver ikke megen pleje og pasning.
Chamaerops Humilisdenne palme har flotte aflange blade. Den er nem at passe og pleje. Palmen kan plantes direkte i jorden eller stilles i en potte eller en krukke, der klarer den sig godt. Palmen er hårdfør om vinteren ned til ca. -10 °C.
Phoenix Canariensispå De Kanariske Øer ser man denne type palme på næsten alle gadehjørner. Den flotte palme har en kraftig stamme med stumper fra bladene og en tæt krone med mange lange blade. Den kan blive op til 13 meter høj og er hårdfør om vinteren ned til -10 °C.
Yucca flot og eksotisk er en god beskrivelse af denne palme. Den flotte plante har lange grønne og spidse blade, som vokser direkte ud af jorden eller ud af stammen. Om sommeren har den flotte lysegule til bordeauxrøde blomsterklaser. De er meget flotte. Planten er ikke krævende med hensyn til pleje.
Yucca Jewel med de lange spidse blade med lyse kanter og hvide blomster (i klaser) om sommeren giver den haven et eksotisk udseende. Den kræver ikke megen pleje, og den er vinterhårdfør ned til ca. -7 °C.
Yucca Rostrata – denne palme giver haven et flot og eksotisk udseende. Planten har lange, smalle, gråblå blade og en tyk stamme. Den kan blive op til 4 meter høj og er hårdfør om vinteren ned til ca. -20 °C.
Butia Capitata – denne vintergrønne palme sørger for en sommerfornemmelse i haven. De store grågrønne til blågrå blade hænger lidt ned og kan blive op til 3 meter lange. Palmen blomstrer flot i sommermånederne.
Cordyline Australis Red Star denne palme er flot og yndefuld. De iøjnefaldende, aflange, røde blade er spidse, og får planten til at ligne en stjerne. De fine, lange, røde blade giver planten et venligt udseende.
Trachycarpus Fortuneidette er en af de mest populære palmer. Denne plante er et godt valg. Vil du gerne have en tropisk stemning i haven, på terrassen eller på altanen? Så bør du vælge denne plante. Den er iøjnefaldende, og den er hårdfør om vinteren, hvilket også er vigtigt.
Trachycarpus Wagnerianus – denne palme er rigtig flot og også hårdfør om vinteren. Hvis du stiller den i haven, på terrassen eller på altanen, så bliver dine tanker altid ledt hen på noget eksotisk, når du kigger ud, eller når du sidder eller arbejder udenfor.

Hvor kommer palmen fra?

For ca. 5000 år siden blev den første palme dyrket. Det var daddelpalmen i Mellemøsten. Nu til dags er der palmer overalt i verden. Undtagen på steder, hvor det er for koldt, for eksempel i isområder. Men de findes først og fremmest i troperne og i området omkring Middelhavet.

Hvorfor bør man vælge en palme?

 • Palmen er en flot plante.
 • Den får haven til at lede tankerne hen på ferie i varme lande.
 • Planten kan plantes direkte i jorden, men den kan også stå i en potte, en krukke eller en bakke.
 • Planten kræver minimal pleje.
 • Den skal kun beskæres én gang om året.

Hvornår er det bedste tidspunkt til at plante en palme?

Det er bedst at plante palmen fra begyndelsen af marts til oktober. Den kan også plantes på andre tidspunkter, men vær opmærksom på, at den ikke kan plantes ud, hvis det fryser.

Hvordan planter man en palme?

Direkte i jorden

 • Fjern alt ukrudt fra jorden, hvor palmen skal plantes.
 • Grav et stort hul.
 • Løsn jorden i bunden af hullet godt med en skovl.
 • Bland den løse jord med middelhavsmuld.

I en potte, en bakke eller en krukke

 • Vælg en rummelig bakke, potte eller krukke. Så planten og dens rødder har plads til at vokse. Du kan isolere den hele vejen rundt med boblefolie på indersiden. Og lav et par huller i bunden af potten eller bakken.
 • Kom et tykt lag hydrogranulat i bunden af potten, og fyld den op med særlig middelhavsjord.

Gør derefter følgende i begge tilfælde:

 • Tag palmen ud af plastikpotten, dyp rodklumpen i vand, og stil den derefter i jorden.
 • Sørg for, at den øverste del af rodklumpen er på niveau med jordoverfladen.
 • Fyld op med jord, og tryk jorden godt sammen.
 • Giv masser af vand i det første stykke tid. Især hvis det ikke regner meget. På den måde vokser rødderne godt ned i jorden. Hvis planten står i en potte, en bakke eller en krukke, skal overskydende vand kunne løbe væk.

Tip

En palme kan stå direkte i jorden eller i en bakke, en potte eller en krukke. Alt efter hvad du foretrækker, og hvad der er mest praktisk. For hvis palmen ikke står direkte i jorden, skal den flyttes til et lyst og beskyttet sted, når det fryser. Og det kan være hårdt arbejde.
Flytter du palmen? Så skal du være opmærksom på temperaturen. Planten kan ikke lide det, hvis forskellen er for stor. Lad planten vænne sig langsomt til de varmere omgivelser, når den stilles ind udefra. Og omvendt er det også en god idé at lade planten vænne sig langsomt til de koldere omgivelser udenfor, når den har stået indenfor i varmen.
Palmer kan godt lide varme. Og derfor har palmer, der står direkte i jorden, også brug for ekstra beskyttelse i tilfælde af hård frost. Du bør overveje at tildække toppen med et fleecetæppe, eller du kan selvfølgelig også pakke den helt ind i et træovertræk.

Placering

 • En palme kan godt lide at stå direkte i solen.
 • Det er bedst at placere en palme i nærheden af et hegn eller en mur. På den måde er den beskyttet.
 • Sørg for ikke at placere den i et lavere liggende område i haven. For hvis du gør det, løber alt det overskydende vand ned til det lavere liggende område, hvor palmen står. Og denne overflod af vand kan palmen ikke tåle.

Råd og pleje

Vanding
Palmer har brug for mindre vand og mere sol. Det er egentlig logisk, for de stammer jo oprindeligt fra varme(re) lande. Men det er heller ikke godt, hvis jorden er for tør.
Hvis det slet ikke regner, eller hvis det kun regner meget lidt, skal planten vandes. Det er bedst at give palmen meget vand én gang i stedet for en lille smule hver gang. Man kan sammenligne det med en subtropisk regnbyge. Pludseligt en hel masse vand, og så ingen ting i lang tid. Hvis du har palmen stående i en potte, en bakke eller en krukke, skal du sørge for, at overskydende vand kan løbe væk.
Det er bedst at vande palmen med regnvand. Postevand indeholder kalk, som kan skade rødderne.

Beskæring
Hvis palmen har tørre og brune blade forneden, skal du finde beskæringssaksen frem. Fjern de visne blade til ca. 10 centimeter fra stammen. Det anbefales aldrig at beskære planten helt ind til stammen.

Gødning
En palme har ikke brug for megen ekstra næring. Hvis du vil give den lidt ekstra, skal du købe specialgødning til planter og træer fra middelhavsområdet.

Kendte problemer med palmer
Palmer har næsten ingen problemer med (skimmel)sygdomme og skadedyr.

Fordele og ulemper ved palmer

Fordele

 • En palme kan plantes i alle jordtyper.
 • Den kan plantes direkte i jorden eller i en potte, en bakke eller en krukke.
 • Træet er ikke særligt følsom over for sygdomme og skadedyr.

Ulemper

 • Planten kan ikke lide at stå i våd jord. Så giv den ikke for meget vand.
 • De fleste palmer, der står i en potte, bakke eller krukke, skal flyttes til et beskyttet sted om vinteren. 
 • Planten skal vandes med regnvand. Kalken i postevand kan nemlig angribe plantens rødder.

Konklusion

En palme er et blikfang i haven og derfor et godt valg. Bestil palmen nu. Har du flere spørgsmål? Så er du velkommen til at kontakte os. Vi hjælper dig gerne på dit eget sprog.