Middelhavsplanter

Sol, hav, strand og middelhavstræer. Kunne du ikke godt tænke dig at blive mindet om ferie hele året rundt? Når de står i haven, på terrassen eller på altanen giver de flotte og karakteristiske middelhavstræer dig en feriefornemmelse eller i hvert fald en sommerfornemmelse hele året rundt.
Som navnet lægger op til, har middelhavstræerne deres oprindelse i landene rundt omkring Middelhavet. Tænk bare på Spanien, Portugal, Italien, Frankrig, Grækenland og Marokko. Kendetegnet ved disse træer er grenenes iøjnefaldende struktur. De er lidt tykke og tit også ru. Og for det meste bærer de spiselige frugter. Så træerne er ikke bare flotte, man kan også nyde deres frugter.

Nutildags kan man bestille mange middelhavsplanter og -træer, der også er hårdføre om vinteren. Så du behøver ikke være bange for, at de ikke vil leve så længe. Du kan med ro i sindet anskaffe dig et figentræ, et appelsintræ, en hørpalme eller en af de andre planter. Hos os kan du ud over et utal af hækplanter også finde disse pragtfulde middelhavstræer. Herunder kan du finde de middelhavstræer og -planter, som vi har i vores sortiment i øjeblikket. Vi giver dig en kort beskrivelse af, hvad du kan forvente. Hvis du gerne vil have flere oplysninger, kan du klikke på linkene.

 • Citrus Limon (citrontræ)
  Et frodigt træ med gule frugter – citroner. Det kaldes med god grund et citrontræ, og dets frugter og det flotte udseende gør træet populært. Og man kan spise citronerne. De er meget sunde. De er nemlig fulde af C-vitaminer. Citrontræet har velduftende hvide blomster om foråret. Om sommeren kan planten stå udenfor, men når vinteren sætter ind, skal Citrus Limonia stilles et beskyttet sted. Den kan ikke tåle kulden om vinteren.
 • Citrus Reticulata (mandarintræ)
  Citrus Mandarino, som dette træ også kaldes, er et ægte blikfang. De hvide blomster, som træet får om foråret, dufter dejligt. Mandarinerne kan spises, men det er ikke så almindeligt som med citronerne fra Citrus Limon. Mandarinerne er mest til pynt. Og det er helt i orden, for træet er flot at kigge på. I de varmere måneder kan planten stå udenfor, men den skal stilles et lyst men beskyttet sted, når vinterkulden sætter ind. Dette træ kan nemlig ikke tåle frost.
 • Citrus Sinensis (appelsintræ)
  De flotte appelsiner på appelsintræet er et ægte blikfang. Dette træ er populært over hele verden. Og det skyldes ikke kun, at det er flot, men også at det har spiselige frugter. Selvom de godt kan være lidt sure i vores klima. Og de hvide blomster er også et pluspunkt. De er flotte og dufter også dejligt. Når det bliver koldt, skal Citrus Sinensis stilles ind i en garage eller i hvert fald på et beskyttet sted. Det kan ikke tåle frost.
 • Ficus Carica (figentræ)
  Figentræet, Ficus Carica, har store, grønne blade, der er formede som en hånd. Og om foråret får det også grønne blomster. Det er rigtigt flot. Og træet er ikke bare flot, der er et ekstra pluspunkt ved det. For figenerne kan spises. De er rigtigt saftige, virkeligt lækre, og så er de også sunde. De indeholder vigtige næringsstoffer. Denne plante er hårdfør om vinteren ned til ca. -10 °C. Hvis den står i en potte udenfor, skal den stilles indenfor i en garage eller et skur om vinteren, så den er beskyttet mod blæst og kulde.
 • Olea Europaea (oliventræ)
  Oliventræet er et særpræget træ med en knudret stamme. Træet har grågrønne, læderagtige blade. Det er et godt valg og et ægte blikfang i haven. Der vokser frugter på Olea Europaea, navnlig oliven. Men i mere nordlige lande er de mere til pynt end til at spise. Og som noget ganske særligt er træet symbolet på fred, kærlighed og troskab. Det er den perfekte gave til dig selv eller nogen, du holder af.
 • Punica Granatum (granatæbletræ eller granatæble)
  Granatæbletræet har små flotte blade. Det kan plantes direkte i jorden eller stilles i en spand, en pakke eller en potte. Det har orange blomster. Frugtkødet i de rødgule granatæble, som er de spiselige frugter, er mørkerødt. Og du vil sikkert synes, at granatæblerne er meget lækre. Om sommeren kan du nyde træets blomster og de rynkede mørke orangerøde kronblade.
 • Trachycarpus Fortunei (kinesisk hørpalme)
  Trachycarpus Fortunei, der også går under navnet kinesisk hørpalme, er den mest solgte palme her til lands. Planten er meget iøjnefaldende med dens store, vifteformede blade, der gør den til et ægte blikfang. Den er hårdfør om vinteren.
 • Trachycarpus Wagnerianus (Wagners hørpalme)
  Trachycarpus Wagnerianus er i slægt med Trachycarpus Fortunei. Denne hørpalme har mere kompakte og fast blade, og derfor er den ikke så følsom over for blæst, som dens slægtning er. Denne palme er en flot plante, og den er hårdfør om vinteren. Planten er populær på grund af dens eksotiske udseende og den nemme pleje. Den har ikke brug for ekstra pleje. Denne palme stammer oprindeligt fra Japan. Men nutildags dyrkes den i flere lande.
 • Vitis Vinifera (vindrueplante eller vinstok)
  Vitis Vinifera har meget yndefulde blade. De giver pergolaer, hegn og mure et flot udseende. Frugterne på denne plante er druer, som hænger i klaser. Druerne er hvide og blå, og nogle har en mørk lilla farve. De er meget flotte. Druerne kan spises, men de kan også laves til vin. Kan du forstille dig at drikke vin fra din egen have! Vindrueplanten eller vinstokken skal placeres op mod en var og solbeskinnet mur. Hvis sommeren er varm og tør, giver de en god høst.
 • Wisteria Sinensis (kinesisk blåregn)
  Wisteria Sinensis, som også kaldes kinesisk blåregn, blomstrer i månederne april, maj og juni. Den får flotte blålilla blomster, der vokser i ca. 30 centimeter lange klaser. Og de dufter rigtigt dejligt. Planten kan blive meget stor og bred. Den er beslægtet med sommerfuglebusken. Så det kommer ikke til at mangle på sommerfugle i haven. Det bliver sikkert rigtigt hyggeligt. Denne plante stammer oprindeligt fra Kina. Men nutildags kan man finde den over hele verden.

Kan planterne plantes direkte i jorden?

Alle disse middelhavsplanter og -træer er flotte og iøjnefaldende, og de passer ind i haver med et tropisk look. Og de har – naturligvis – alle sammen forskellige egenskaber. Nogle af dem er det bedst at plante direkte i jorden. Og med andre er der egentligt frit valgt. De kan plantes direkte i jorden eller stilles i en potte, en spand eller en bakke. For disse gælder det dog tit, at de skal stilles et beskyttet sted med masser af sollys, når det bliver koldt. Vær forsigtig med ikke at udsætte planterne for store temperaturforskelle. Lad planterne vænne sig langsomt til de varmere omgivelser, når de stilles ind udefra. Og omvendt er det også en god idé at lade planterne vænne sig langsomt til de koldere omgivelser udenfor, når de har stået indenfor i varmen.

Ekstra beskyttelse om vinteren

De fleste planter og træer, der er plantet direkte i jorden, har også brug for ekstra beskyttelse om vinteren. Du bør overveje at tildække toppen med et fleecetæppe, eller du kan selvfølgelig også pakke den helt ind i et træovertræk. For nærmere oplysninger herom er det bedst at tage et kig på den pågældende plante eller indhente information fra vores kundeservice.

Hvilken pleje kræver middelhavstræer?

De kræver en lidt anden pleje end andre træer. De har brug for mindre vand men mere sol. Og det er egentligt logisk, når man tænker på, at de normalt gror i varmere lande. De fleste bør ikke stilles op mod et hegn, de bør stilles et åbent sted. Og de bør ikke stilles et lavere sted i haven. For så for de sandsynligvis for meget vand, og det kan de ikke tåle. Og så kan det ske, at de dør.
Det er også vigtigt at give træet ekstra næring. Køb til dette formål specialgødning til middelhavstræer og -planter.

Konklusion

Hvis du gerne vil skabe et ægte sydlandsk, tropisk eller middelhavslook, så er du naturligvis nødt til at have en eller flere middelhavsplanter. Vi sælger pragteksemplarer, som alle sammen er stærke og flotte den dag, de bliver leveret til din have eller din terrasse. Og de er også et ægte blikfang til firmalokaler.
Der findes mange forskellige middelhavstræer. Og det ene er flottere end det andet. Så det kan være vanskeligt at vælge. Er du stadigvæk ikke sikker på, hvad du bør vælge? Så er du velkommen til at kigge rundt på vores hjemmeside i ro og mag. Og du er også kommet til de rette, hvis du er på udkig efter hækplanter. Vil du stadigvæk gerne have flere oplysninger, eller har du specifikke spørgsmål, efter du har taget et kig på planterne på vores hjemmeside? Så er du velkommen til at kontakte vores kundeservice. Ved du allerede, hvad du gerne vil have? Så kan du bestille planten med det samme i vores netbutik.