llex Crenata (japansk kristtorn)

Leder du efter en vinterhårdfør, stedsegrøn hækplante, som også er modstandsdygtig over for buksbomhalvmøl og deres laver? Så er Ilex Crenata, eller japansk kristtorn, et godt valg. En smuk, ’stram’ hæk som adskillelse ind til naboen, eller som pyntehæk midt i haven? Alt er muligt.

Ilex Crenata (japansk kristtorn)

Japansk kristtorn er meget populær. Det er ikke for ingenting. Det fine ved denne hækplante er, at du også kan nyde den grønne farve om vinteren. Hækken er aldrig bar, men altid frisk grøn. Det er et godt alternativ til buxus, som ofte angribes af buksbomhalvmøl. Det behøver du ikke at være bange for med en Ilex Crenata. Selvom ’crenata’ betyder ’takket’ på latin, er bladene ovale og glatte, og minder meget om bladene på en buxus. Planten blomstrer i maj og juni med smukke, små hvide blomster. Om efteråret har den små, sorte bær. Du skal kigge godt efter, for de ses næsten ikke. Bier og sommerfugle tiltrækkes af blomsterne, og senere på året kommer fuglene for bærrene.

Sorter

Der fås forskellige sorter af japansk kristtorn. De minder meget om hinanden, men er dog forskellige. Det kan være farven eller væksten. Vælg den hæk, som passer til din have.

Ilex Crenata Dark Green er en smal, stedsegrøn, tæt forgrenet hæk. De ovale, små blade er først lysegrønne og bliver langsomt mørkegrønne. Om foråret har planten små, hvide blomster, og senere hen små, sorte bær, som tiltrækker mange fugle.

Ilex Crenata Convexa er velegnet til en lavere hæk. Du får en smuk, klassisk, kompakt hæk på grund af den tætte vækstform. Convexa er én af bedste alternativer til buxus.

Ilex Crenata Green Hedge har grene, der vokser lige op. Bladene er små og blanke. En hæk af denne plante bliver maksimalt 2 meter høj.

Ilex Crenata Blondie har en smuk, gyldengul glød. Denne japanske kristtorn giver din have den smule ekstra udstråling.

Ilex Crenata Caroline Upright har fra naturens side en smal, kompakt opretstående vækstform. Denne hækplante tiltrækker bier og sommerfugle.

Ilex Maximowicziana Kanehirae vokser ganske hurtigt, og danner på kort tid en tæt hæk. Desuden er hækplanten modstandsdygtig over for temperaturer et stykke under nul og smuk grøn året rundt.

Den stammer oprindeligt fra Japan og Korea. Men har længe vokset i mange andre verdensdele. Også i Europa. Japansk kristtorn er meget populær som hækplante.

Hvorfor vælge en hæk af japansk kristtorn?

 • Som tidligere nævnt er japansk kristtorn vinterhårdfør og grøn året rundt.
 • Det er et godt alternativ til buxus, som ofte angribes af buksbomhalvmøl.
 • Planten kan bruges til mange formål, f.eks. som afgrænsning mellem din have og naboen, men også som pyntehæk midt i haven.
 • Hækken kan holdes lav, eller du kan lade den vokse til en højde på omkring 3,5 meter. Og selvfølgelig alle højder derimellem.
 • Holder du af ’stramt’? Så er denne hæk velegnet. Den er egnet til beskæring. Ønsker du en bestemt facon? Det er også muligt.
 • Ilex Crenata er meget nem at vedligeholde.

Hvornår er det bedste tidspunkt at plante hækken?

Det er bedst at plante hækken mellem september og maj. Men bemærk, at den ikke må plantes, når det fryser.

Sådan plantes en hæk af japansk kristtorn

 1. Sørg for at fjerne alt ukrudt på plantestedet. Japansk kristtorn skal selv bruge vandet og næringsstofferne i jorden.
 2. Grav en rende, som ikke er for dyb. Den skal helst være lige. Tip: Spænd en snor mellem to stokke, inden du begynder at grave. Det hjælper med at kreere en lige hæk.
 3. Strø noget pottejord i renden for at give hækplanterne en god start. Det giver planterne ekstra mineraler og næringsstoffer.
 4. Strø en smule af den opgravede jord oven på pottejorden. Det giver rødderne en løs, godt drænende jordbund, som de stortrives i.
 5. Læg først hækplanterne langs renden præcis på det sted, hvor hver plante skal plantes.
 6. Er du tilfreds med fordelingen? Så sættes planterne ned i renden. Sørg for, at planterne står lige op og ned i midten af renden. Det er meget vigtigt. Ellers får du en skæv hæk.
 7. Fyld renden med jord. Tryk godt til.
 8. Giv hækken tilstrækkeligt med vand. Fortsæt med at vande, indtil hækkens rødder har godt fat.

Tips

Placér hækken i sol eller halvskygge.
Ilex Crenata foretrækker en let fugtig jordbund. Vand to gange om ugen i tørre, varme perioder. Jordbunden må ikke være for våd, ellers rådner rødderne.
Planten afskyr kalkholdig jord.

Placering

Denne japanske kristtorn kan bliver op til 3,5 meter høj. Det er vigtigt, at planten har nok plads til at vokse.
Du skal bruge 3 til 5 planter pr. løbende meter, afhængig af planternes størrelse.

Råd og pleje

 • Giv hækken tilstrækkeligt med vand, men sørg for, at den ikke står i alt for våd jord.
 • Gød japansk kristtorn om foråret. Brug miljøvenlig, organisk gødning. Næringsstofferne i gødningen frigives langsomt til rødderne. Det gør, at hækken ikke får for meget gødning på én gang. Vi anbefaler organisk gødning frem for kunstgødning. Kunstgødning medfører, at næringsstofferne frigives på én gang, og rødderne kan ikke optage det hele. Det betyder at mange næringsstoffer blot skylles væk, når det regner.
 • Beskær Ilex Crenata mindst to gange årligt mellem maj og september med en skarp, ren beskæresaks. Det skal gøres i overskyet vejr og ikke i fuld sol. Bladene blive nemt forbrændte af solen.

Kendte sygdomme

Japansk kristtorn er en robust plante. Den er kendt for sin sundhed. Den angribes sjældent af (skimmel)sygdomme eller skadedyr.

Fordele og ulemper ved Ilex Crenata

Fordele

 • Japansk kristtorn er grøn året rundt.
 • Planten er vinterhårdfør. Det er praktisk.
 • Den er velegnet til beskæring.
 • Den giver masser af privatliv med sin kompakte vækstform med tætte grene.
 • Japansk kristtorn er et godt alternativ til buxus.
 • Hækken holder i lang tid. Du kan nyde den mange år fremover.
 • Du kan kreere alt fra en høj hæk op til 3,5 meter til en lille pyntehæk.

Ulemper

 • Planten vokser hurtigere end buxus. Derfor skal den beskæres oftere.
 • Vand ikke for lidt, men heller ikke for meget.
 • Sørg for ikke at plante Ilex Crenata i kalkholdig jord. Den holder nemlig af en sur jordbund.
 • Bærrene er giftige. Vær opmærksom på små børn og kæledyr.

Konklusion

Ilex Crenata er en ideel hækplante, hvis du holder af smukke, ’stramme’ hække, som ikke kræver meget vedligeholdelse. Planten kan også nydes om vinteren, idet den er grøn året rundt. Vidste du, at Ilex Crenata er det perfekte alternativ til buxus? Den ligner meget buxus, men har stor modstandsdygtighed over for buksbomhalvmøl og deres laver. Det er ideelt.

Leder du efter en smuk hækplante, som du kan nyde i mange år? Bestil en japansk kristtorn. Har du spørgsmål? Så er du velkommen til at kontakte Hækplanter Heijnen.