Laurbærkirsebær

Laurbær er en af de mest populære sorter af hækplanter. Den har livlige og blanke store blade, der giver fremragende afskærmning, og dens hurtige vækstrater betyder, at du hurtigt kan skabe en kompakt hæk.

Laurbær

Disse planter er nemme at dyrke, nemme at vedligeholde, meget tolerante og har dyrelivsinteresse. Kendt for at være en hårdføre hækplanter, trives laurbær i de fleste forhold og tager hårdt beskæring og formning godt.

Arter

En af de vigtigste fordele ved at dyrke en laurbærhæk er, at den kræver meget lidt omhu og opretholder sin stedsegrønne farve hele året. Der er tre arter af laurbærkirsebær og de alle gør vidunderlige hække. De omfatter:

Laurbærkirsebær Rotundifolia: Denne sort har en busket vækst, med store, attraktive polerede grønne blade hele året. I foråret producerer planten creme-hvide blomster, der tiltrækker bier, efterfulgt af små, røde frugter, der bliver sorte om efteråret og spises af fugle. Det giver en konstant skiftende interesse baseret på årstiden, hvilket gør den en smuk og dekorativ tilføjelse til enhver have

Laurbærkirsebær Novita: Dette er en relativt ny, forbedret variation af laurbærkirsebær, kendt for at være stærkere end almindelige laurbærkirsebær. Denne hurtigvoksende stedsegrønne hækplante har blanke grønne blade og producerer hvide duftende blomster i foråret efterfulgt af små sorte bær, der ikke er spiselige. Den kræver også meget lidt omhu.

Laurbærkirsebær Caucasier: Som en hurtigvoksende stedsegrøn busk, er laurbærkirsebær caucasier tilsvarende kirsebærlaurbær, men har en mere tydelig opretstående vækst. Dette er den perfekte hækplante for enhver gartner, der elsker pålideligheden af laurbærkirsebær, men har enten lidt plads eller ønsker at dyrke en smallere hæk. Planten er også stærk og vokser let i frit drænet jord. Det er dog ikke velegnet til kystområder.

Dyrkning af en laurbær hæk

Dyrkning af en laurbærhæk er let, og givet plantningsforhold er gunstige, vil du få en kompakt hæk på ingen tid.

Hvad er et laurbær?

Laurbærkirsebær er en populær stedsegrøn hæk, fordi den er tolerant over for de fleste jordtyper. Dens hurtige vækstrate og pulserende grønne blade gør det til et godt valg for at skabe en relativt hurtig hæk. Laurbærkirsebær er kendt for at være stedsegrønne, give årlig beskyttelse af privatliv og give vinterbeskyttelse til fugle og små pattedyr.

Hvorfor du skal dyrke en laurbærhæk

Laurbærkirsebær har fantastiske funktioner, så det er ikke så mærkeligt at det er en af de mest populære hækplanter, især i Danmark. Her er fordelene ved at dyrke en laurbærhæk:

 • Laurbærhæk skaber en klassisk udseende hæk og med stedsegrønne blade og hurtig vækstrate, giver det hurtig, varig afskærmning og privatliv til enhver have
 • Det er også tilpasselig og meget tolerant over for både fuld sol og delvis skygge. Det vil også vokse i alle jordtyper, men ikke kalket og vandlidende jord
 • Det er ikke kun tolerant over for en række plantningssteder, men det kan også modstå ekstremt kolde temperaturer, hvilket gør det til en hårdfør sort ideel til danske vintre
 • Den har polerede, lysegrønne blade, der skaber en storslået æstetisk funktion og reflekterer solskin væk fra din have
 • Rotundifolia vokser til en tæt, busket hæk, men du behøver ikke at bekymre dig om en overvækst, fordi denne sort kræver lidt omhu. Det behøver kun at blive beskåret to gange om året. Du kan nemt vedligeholde en pæn hæk på 1,5-2 meter
 • Laurbærkirsebær kan nå en højde på 5 meter ved modenhed, hvilket gør den ideel til at vokse langs grænser som et skillende element
 • Der er mange anvendelser af laurbær, og den kan dyrkes som en funktionshæk til sikring af privatliv, for prydværdi eller som et læhegn
 • Planten producerer creme-hvide blomster i foråret, der har en delikat sød duft og tiltrækker bier. Bær bliver er produceret i efteråret og skifter farve fra rød til sort og spises af fugle.
 • Reducerer støj, hvilket gør den ideel til haver beliggende i nærheden af travle veje

Hvornår skal man plante laurbær

Det bedste tidspunkt for plantning af laurbærhækken er i efteråret. Planten foretrækker fuld sol eller delvis skygge som en hæk, skærm eller som baggrund for andre planter.

Den vokser i enhver fornuftig jord, der ikke er vandlidende. Den er også fremragende i ler. Planten kan tåle forurening og tørre steder, hvilket gør det velegnet til områder såsom fattige dele af dit landskab med meget let jord.

Sådan planter du

Som nævnt ovenfor, er det ligetil at dyrke laurbær. Det er dog vigtigt, at du planter korrekt, fordi det har indflydelse på, hvor hurtigt hækken etablerer sig og vokser. Følg disse enkle trin til plantning af laurbær:

 1. Forbered plantningsområdet ved at fjerne græs og andet ukrudt.
 2. Grave et hul to gange bredden og samme højde som jordklumpen
 3. Bryd jorden i bunden af hullet og bland noget godt rådnet kompostgødning i. Dette vil gøre det muligt for rødderne at trænge ind og etablere sig hurtigt, mens de udnytter næringsstoffer, som husdyrgødning danner
 4. Bland en lille del af jorden fra grøften med gødning
 5. Placer jordklumpen i hullet, hvilket sikrer, at planten står lige og toppen af jordklumpen er på samme niveau som jordoverfladen
 6. Fyld hullet med blandingen af jord og gødning, mens du fæstner med fødderne
 7. Vand jorden så den sætter sig omkring rødderne af planten
 8. Påfør et lag af barkflis omkring planten, men sørg for, at det er mindst et par centimeter fra stammen af planten
 9. Vand planterne dybt og holde dem godt vandet i hele den første vækstsæson

Tips

Du må ikke plante laurbær i vandlidende jord

Plant laurbær i jord blandet med gødning

Vand planten dybt i den første vækstsæson, især hvis plantning blev udført i de tørre sommermåneder

Afstand

Som du sikkert ved allerede, er afstand meget vigtigt i hækplantning. Du skal placere laurbærplanter godt for at skabe en kompakt hæk. Generelt er afstanden for laurbærplanter to til tre planter per meter.

Pleje & rådgivning

De forskellige arter af laurbær har forskellige vækstrater, med kirsebærlaurbær der vokser op til 60 cm om året og portugisisk laurbær op til 40 cm. Da laurbær er kendt for at være en hurtigt voksende hækplante, uden beskæring, kan de nemt vokse til et stort formelt træ, men en formel hæk kan opnås ved at beskære to gange om året for at opretholde en pæn form.

Pleje af en laurbærhæk kræver kun en lille indsats fra din ende, da du kun behøver at trimme den to gange om året. Det anbefales at beskære laurbær enten i det sene forår eller i den tidlige sommer. Når du beskære på dette tidspunkt, vil nye skud vokse og dække alle blade, der er blevet beskadiget eller huller i hækken. Desuden kan laurbærkirsebær modstå hård beskæring.

For små hække, brug en beskæresaks til beskæring, og for store hække, ønsker du at bruge en hæktrimmer. Da fuglene bruger laurbærrene som redested, er det altid vigtigt at tjekke for reder, når du trimmer din hæk.

Normale laurbærproblemer

Laurbærhække er ikke sårbare over for alvorlige sygdomme, men det største problem, de har kan behandles og hækken overgår ofte sygdommen uden behandling.

Det mest almindelige problem der påvirker laurbærhækken, er meldug, bakterier og blad-pletsvamp. Alle tre sygdomme påvirker bladene, forårsager forvrængning, huller og ødelægger kanterne. Disse sygdomme udvikler sig ofte i efteråret og foråret, i fugtige omgivelser.

Symptomerne på meldug omfatter:

 • En pulveragtig belægning på overfladen af bladet
 • Den nederste side af bladet bliver brun
 • Bladenes kanter bliver takkede og dele der er blevet brune falder af, efterlader huller på bladene

Symptomerne på bakterier og pletsvamp omfatter:

 • Brune pletter på overfladen af bladene. Disse pletter falder af, hvilket resulterer i uregelmæssige huller over hele bladet
 • Læsioner på bladene, der i sidste ende udvikler sig til en gullig glorie og falder af

Disse problemer kan behandles ved at trimme de berørte blade let, for at tilskynde til ny, sund vækst. Disse sygdomme er mindre, og selvom de gør at planten er utiltrækkende, overkommer laurbær ofte problemerne, og nye upåvirkede blade dukke op.

Fordele

 • Giver det privatliv, du har brug for fra dine naboer
 • Virker som en barriere mellem din have og grimme genstande
 • Reducerer støj
 • Fungerer som en læhegn
 • Reducerer støj og luftforurening
 • Fungerer som en barriere, der forhindrer folk i at få adgang til din have
 • Giv mad og husly til fugle og andre vildtlevende dyr

Konklusion

Der er mange fordele, der kommer med at dyrke laurbær som hæk. Det er en af de mest populære hækplanter i verden, primært fordi den er let at vokse, tolererer hårde vækstforhold, vokser hurtigt og bevarer sin stedsegrønne farve hele året. Derudover kræver denne plante meget lidt pleje, da du kun behøver at trimme det to gange om året. De fleste af de sygdomme, der påvirker laurbær kan gøre, at planten har et uattraktivt look, men laurbær vokser ofte op med de sygdomme, uden ny vækst påvirkes. Det er dog vigtigt at beskære de berørte blade. Det er sikkert at sige, at dette er en af de bedste hækplanter du kan dyrke.