Elaeagnus

Elaeagnus Ebbingei kaldes også sølvblad eller strandoliven. Det er en stedsegrøn hækplante. Bor du ved kysten? Så er det en perfekt plante til din have. Den er nemlig hårdfør over for blæst og salt. Når planten ikke beskæres kraftigt, får den smukke hvide blomster om efteråret. Efter afblomstring kommer der flotte, røde bær. De lokker mange fugle til.

Elaeagnus

Det originale navn er Elaeagnus Ebbingei, men planten kaldes også sølvblad eller strandoliven. Det kan skabe en smule forvirring. Strandoliven er ikke et oliventræ, og har intet at gøre med træet, som producerer de skønne oliven. Strandoliven tilhøre Prunus-slægten, og anses som en bærbusk. Planten får flotte, røde bær om efteråret. Fakta er, lige meget hvilket navn du vælger at bruge, ved vi hvilken smuk hækplante, du mener. Og det er det, det drejer sig om.

En hæk af strandoliven eller Elaeagnus kan blive mellem 1,60 til 1,80 m høj. Værner du meget om dit privatliv? Så skal du være opmærksom på, at strandoliven ikke bliver tæt med det samme. Det tager nogle år. Jo oftere du beskærer hækken, jo hurtigere går det. Så får du ganske hurtigt en smuk, stedsegrøn hæk, som lukker nysgerrige blikke ude året rundt.

Hvorfor vælge en hæk af  strandoliven?

  • Elaeagnus Ebbingei er stedsegrøn, og dermed grøn hele året.
  • Planten er vinterhårdfør.
  • Strandoliven er en nem hækplante, som ikke kræver nogen speciel pleje.
  • Den er hårdfør over for blæst og salt.
  • Hækplanten egner sig godt til beskæring, og der sker ikke noget ved, at du springer beskæring over en enkelt gang.
  • Planten får flotte, hvide blomster om efteråret, og derefter røde bær.
  • Blomsterne udsender en herlig duft.
  • Bærrene på strandoliven kan tilmed spises. Det resulterer i, at mange fugle besøger din have.
  • Du kan kreere en formel, ’stram’ hæk, eller du kan vælge et mere uformelt udseende på hækken.
  • Planten kan praktisk talt vokse overalt, men foretrækker et sted med sol eller halvskygge.

Hvornår er det  bedste tidspunkt at plante en hæk af Elaeagnus Ebbingei?

Strandoliven kan plantes året rundt. Undtagen, når det fryser eller sner.

Sådan plantes en smuk hæk af strandoliven

  1. Måske er det logisk, men plantestedet skal være helt fri for ukrudt.
  2. Spænd en snor mellem to stokke over hele hækkens længde, inden du begynder at grave. På den måde kan du plante en lige hæk. Det giver det flotteste resultat.
  3. Grav en rende, som er omkring 20 cm bredere end planternes rodklumper. Sørg for, at renden er dyb nok. Rødderne skal passe i renden. Du kan altid forhøre dig om, hvor dybt planterne står i jorden hos Hækplanter Heijnen. Vær opmærksom på højden.
  4. Sørg for, at jorden i renden er løs, så den kan dræne godt.
  5. Strø et generøst lag plantningsjord i rende. Eller bland den oprindelige jord med kompost eller jordforbedringsmiddel. Det giver planterne en lidt bedre start.
  6. Læg eller sæt først planterne langs renden præcis på det sted, hvor hver plante skal plantes. Er du tilfreds med fordelingen? Så sætter du hækplanterne i renden. I midte og lige op og ned.
  7. Fyld derefter renden med jord, og tryk forsigtigt med din fod.
  8. Giv planterne godt med vand efter plantning.

Tips

Vand Eleagnus regelmæssigt de første måneder efter plantning. Bliv ved med at vande, til hækkens rødder får godt fat. Derefter skal du kun vande i tørre perioder. Vand direkte ved renden. På den måde kan rødderne optage vandet med det samme. Det er bedst at gøde hækken fra april til september. Det er nok at gøde et par gange om året. Begynd med at gøde efter første beskæring. Brug et gødningsstof, som er specialudviklet til hækplanter.

Placering

Som nævnt tidligere kan strandoliven plantes året rundt, undtagen i frost og sne. Men du planlægger sikkert heller ikke at plante en hæk i frostvejr. Antallet af planter pr. løbende meter afhænger af planternes størrelse, men også din egen præference. Vi rådgiver dig gerne.

Råd og pleje

  • Har du lige plantet Eleagnus? Vand nok i hele perioden, indtil plantens rødder har ordentligt fat.
  • Giv ellers kun planten ekstra vand i tørre perioder.
  • Beskær hækplanten én eller to gange årligt alt efter, hvad du synes er smukt. Hvis du foretrækker en ’stram’ hæk, så anbefaler vi at beskære to gange årligt. F.eks. i marts og senere i august eller september. Hvis du ønsker at beskære hækken oftere, hvilket er muligt, skal du være opmærksom på, at den ikke producerer røde bær efter blomstring om efteråret.
  • Gød planten én gang om året mellem april og september.

Kendte sygdomme hos strandoliven

Strandoliven er generelt en meget sund plante. Den angribes sjældent eller aldrig af sygdom. Den kan dog miste blade, og bliver helt bar. Hvornår sker det? Hvis hækplanten gennem lang tid udsættes for meget fugt eller tørke, mister den bladene. I ekstreme tilfælde bliver den helt bar. Derfor er det yderst vigtigt at sørge for, at den ikke står for fugtigt eller for tørt. Planten kan også miste sine blade i ekstrem frost. Derfor anbefales det at dække planten til, når det fryser meget.

Fordele og ulemper ved strandoliven

Fordele

  • Planten er meget hårdfør over for (hav)blæst og salt.
  • Under normale omstændigheder er den stedsegrøn og vinterhårdfør.
  • Elaeagnus Ebbingei trives mere eller mindre overalt.
  • Den har smukke, store blade.
  • Du kan både kreere en formel og en uformel hæk.
  • Strandoliven får duftende blomster og smukke bær, som tiltrækker fuglene.

Ulemper

  • Planten smider bladene i ekstrem frost.
  • Hækplanten mister sine blade, hvis jorden er for fugtig eller for tør.

Konklusion

Hvad enten du bor ved kysten eller inde i landet er denne smukke hækplante med hvide, skønt duftende blomster og røde bær om efteråret et pragtstykke i din have.
Anskaf strandoliven, så du kan nyde en grøn hæk med et lejlighedsvist strejf af rødt og hvidt.

Har du spørgsmål? Så er du velkommen til at kontakte os.